PU lijm of polyurethaanlijm

Het is vaak een hele klus om de juiste lijmsoort te kiezen uit het grote aanbod aan beschikbare producten. Veel lijmen zijn namelijk speciaal ontworpen voor zeer specifieke toepassingen of materialen. Bovendien heeft elke lijm weer andere, vaak geheel unieke eigenschappen. In dit artikel gaan we nader in op PU-lijm. Waar kunt u PU-lijm voor gebruiken? En wat zijn de belangrijkste voorbeelden van dit lijmtype?

OTTOCOLL P520 190 ml
€17,30 per stuk (€20,93 Incl. btw)
Toon 9 - 9 van 9
Toon:

Alles over PU lijm of polyurethaanlijm

PU-lijm (voluit polyurethaanlijm) ontstaat door de reactie van isocyanaat met alcohol. Het product van die scheikundige reactie is urethaan, een krachtige polymeer. De lijmverbinding komt tot stand doordat met de lucht aangevoerd water reageert met de urethaan verbindingen. Dit proces staat in vaktermen bekend als polymeriseren.

Uithardingsversnellers en 2-componentenlijm

PU-lijm kent onder sommige omstandigheden uithardingsproblemen. De lijm hardt bijvoorbeeld niet goed uit als het lijmvlak van de lucht wordt afgesloten. Dat komt omdat het door de lucht aangevoerde vocht dan niet meer bij de lijm kan komen. Problemen met uitharden treden vooral op als de lijm te dik wordt aangebracht of wordt geblokkeerd door materialen die geen lucht doorlaten. Om dit probleem tegen te gaan, wordt PU-lijm vaak gebruikt in combinatie met een uithardingsversneller. Het gebruiken van 2-componentenlijm is een andere oplossing.

Eigenschappen van PU-lijm

PU-lijm is een zeer sterke en duurzame lijmsoort. Het materiaal is bestand tegen zware omstandigheden en daarom ideaal voor het lijmen van moeilijke verbindingen die tegen een stevig stootje moeten kunnen. PU-lijm is bovendien watervast en dus ook prima te gebruiken in vochtige omgevingen. De lijm is daarnaast oplosmiddelvrij en uitgerust met een goed vullend vermogen.

Toepassingen polyurethaanlijm

PU-lijm is geschikt voor diverse toepassingen. De lijm wordt vooral door zijn stevigheid, uitstekende hechting op metalen en robuustheid veel gebruikt in de constructie- en metaalbouw. Ook voor het verlijmen van autoruiten wordt meestal PU-lijm aangewend. PU-lijm is verder ook uitermate geschikt voor het weersbestendig lijmen van hoekverbindingen bij metalen ramen, deuren, gevels en serres. Daarnaast wordt ook het lijmen van gemodificeerd hout een koud kunstje met professionele PU-lijm. Andere toepassingsgebieden zijn:

  • het krachtgesloten lijmen van metalen zoals aluminium, edelstaal, verzinkt staal en koper;
  • het lijmen van steen, natuursteen en keramiek;
  • het lijmen van isolatie-elementen;
  • het lijmen van brandwerende platen van gipskarton of gipsvezels;
  • het krachtgesloten lijmen van hout en houtmaterialen zoals spaanplaten en triplex;
  • het lijmen van diverse kunststoffen;
  • het vervaardigen van tuinmeubelen, kantelramen, zwaluwstaartverbindingen en sandwichpanelen (bijvoorbeeld scheidingswanden, deurpanelen en gevelelementen).

Het uitgebreide assortiment van OttosealPro.be herbergt uiteraard ook professionele PU-lijmen. De Ottocoll P86 is bijvoorbeeld een krachtige PU-lijm voor (metalen) hoekverbindingen. De lijm is speciaal ontwikkeld voor de professional. De Ottocoll P85 is een premium PU-montagelijm die snel hecht en ongemeen sterk is.

De Ottocoll P84 is een vloeibare PU-lijm met een zeer hoge kleefkracht. De lijm is bovendien weerbestendig. Ideaal voor buitentoepassingen dus. U ziet het: ook voor PU-lijm van een ongeëvenaard hoge kwaliteit bent u bij Ottoseal altijd aan het juiste adres. Wilt u meer weten over onze PU-lijmen en hun toepassingsgebieden? Neem dan gerust contact op met onze specialisten!